Vivienda de lujo en Barcelona, diseño único adaptado para la familia que lo habita, hemos aplicado un sistema constructivo eficiente.

Barcelona, Spain


Panoramic House

A unique house towards the landscape

Year
2016
Surface
390 ㎡
Creative Director
Eduardo Gutiérrez
Jordi Fernández

TECHNICAL ARCHITECT
Xavier Badia (Vinclament)
Team
Georgina Morales
Marc Canut
Estel·la Bosch
Nico Millán
Luka Kreze

BIM MANAGER
Javier Fernández y José Antonio Molina (Kubbs)
INTERIORISMO
Irene Sánchez Bernal (ISB)

PHOTOGRAPHY
Adrià Goula

VERTICAL GARDEN
VERDTICAL

 

Is a project the new construction single-family located near Barcelona. A building is projected, consisting of a ground floor, a first floor, and a basement. Due to the topographic inclination, it was decided to position the volume in the highest part of the terrain. The constructed area is 390 m². The surface of the plot is covered with low vegetation, with some shrubs scattered around the perimeter of the plot. Fully oriented to the landscape, the house takes advantage of the length of the plot to locate all the dependencies oriented to the best views. On the ground floor, there is the independent kitchen and a dining room area, connecting with a large outdoor terrace where an infinity pool has been installed. On the first floor, there is a study with a terrace, two bedrooms, and the main suite with an independent terrace. The house is surrounded by a perimeter garden and has independent access to the car park and entrance hall with an open staircase protected by a vertical lattice. For this reason, the orientation of this house gives a great role to the landscape, turning it into one more architectural element and creating a scenic effect. Is a unique project that has been specifically designed for the family that inhabits it, in which the studio has applied an intelligent and sustainable construction system, and in which ad hoc materials have been used for this environment.

 

Vivienda de lujo en Barcelona, diseño único adaptado para la familia que lo habita, hemos aplicado un sistema constructivo eficiente.

Interior Spaces

Accesses the house from the street level, where there is a hall with a storage closet and an adapted sink. In front of the access, the door is the kitchen, a large space with a work area, food, and laundry, which is related to the outside through the large window. The daytime living area is located on the ground floor, as a place to interact, relax and enjoy the free space of the terrace, pool, and garden. The first floor is used as a rest and study area. The small basement is the place to protect vehicles and housing facilities. Exterior space has been designed as an extension of the interior. A wooden platform overlooks a large swimming pool and the access area and spaces between the platform and the boundaries of the plot are covered with grass. Vertical communication of the house consists of a one-way staircase that connects the basement, the ground floor, and the first floor. Extra space has been provided for an elevator if it is needed in the future. Turning to the right, there’s access to the main space of the house: a large living room, with a dining room and study-library area. All the space opens onto a large area with a porch and the outdoor pool. The first floor can be considered an “isolated” world destined to rest. In one of the extremes, a broad study emerges. From the corridor, there is access to a single bedroom, a common bathroom, a double bedroom, and the suite that has a large dressing room, bedroom, full bathroom, and access to the terrace.

 

El usuario accede a la vivienda desde la calle, donde se ubica un recibidor con un armario de almacenamiento y un lavabo adaptado. Delante de la puerta de acceso se encuentra la cocina, un espacio amplio con zona de trabajo, comida y lavadero, que se relaciona con el exterior mediante la gran cristalera. Girando hacia la derecha, se accede al espacio principal de la vivienda: un gran salón, con comedor y zona de estudio-biblioteca. Todo el espacio se abre a una amplia zona con porche y a la piscina exterior. La planta primera se puede considerar un mundo “aislado” destinado al descanso. En uno de los extremos, surge un amplio estudio. Desde el pasillo, se da acceso a un dormitorio simple, un baño común, un dormitorio doble y la suite que cuenta con un amplio vestuario, dormitorio, baño completo y salida a terraza. Todas las habitaciones tienen ventilación e iluminación natural, garantizando el soleado en la vivienda. La Planta Sótano se destina principalmente a los vehículos y almacenaje. Hay un garaje para dos vehículos, la sala de instalaciones, un trastero y una pequeña bodega. Por lo que hace referencia al sistema constructivo, se plantea una estructura de hormigón que modela la casa desde los cimientos hasta la cubierta. Para asegurar un confort adecuado, la vivienda se encuentra totalmente impermeabilizada y aislada, revistiendo toda la envolvente con una piel cerámica.

Volumetry

Has almost 5 meters from the upper floor and it had been made with a post-tensioned structure that is commonly used in bridges, creating an outdoor living-dining room space to enjoy all year. On the façade, the use of large prefabricated GRC pieces and angular geometries create a “technological look” that contrasts with the warm natural wood.

El usuario accede a la vivienda desde la calle, donde se ubica un recibidor con un armario de almacenamiento y un lavabo adaptado. Delante de la puerta de acceso se encuentra la cocina, un espacio amplio con zona de trabajo, comida y lavadero, que se relaciona con el exterior mediante la gran cristalera. Girando hacia la derecha, se accede al espacio principal de la vivienda: un gran salón, con comedor y zona de estudio-biblioteca. Todo el espacio se abre a una amplia zona con porche y a la piscina exterior. La planta primera se puede considerar un mundo “aislado” destinado al descanso. En uno de los extremos, surge un amplio estudio. Desde el pasillo, se da acceso a un dormitorio simple, un baño común, un dormitorio doble y la suite que cuenta con un amplio vestuario, dormitorio, baño completo y salida a terraza. Todas las habitaciones tienen ventilación e iluminación natural, garantizando el soleado en la vivienda. La Planta Sótano se destina principalmente a los vehículos y almacenaje. Hay un garaje para dos vehículos, la sala de instalaciones, un trastero y una pequeña bodega. Por lo que hace referencia al sistema constructivo, se plantea una estructura de hormigón que modela la casa desde los cimientos hasta la cubierta. Para asegurar un confort adecuado, la vivienda se encuentra totalmente impermeabilizada y aislada, revistiendo toda la envolvente con una piel cerámica.