Convertir el Camp Nou en un parque es la propuesta para la ciudad de Barcelona y utilizar la bioarquitectura como estrategia de renaturalizacion.

Barcelona, Spain


Nou Parc

New park and stadium for Barcelona city

Year
2020
Surface
260.000 ㎡
Creative Director
Jordi Fernández
Eduard Gutiérrez
Team
Luciana Teodózio
Georgina Morales
Saul Ajuría
Ernest Ruiz
Javier Bernal
Claudia Antonacci
Natalia Cambello
3D Visualization
PLAY-TIME
Technological Partner
VERDTICAL

 

Barcelona currently has just over 6㎡ of green areas per inhabitant. According to the WHO (World Health Organization), cities should have a minimum of 9㎡. The office proposal for the Nou Parc, a forest that would cover the Camp Nou in Barcelona, ​​aims to turn the area into a great green lung using bioarchitecture as a strategy for renaturation.

According to the philosophy of the office, the renaturation of cities and the creation of quality spaces for its citizens is not just an interesting idea, but a need. The Nou Parc project shows how nature would come back to cities without losing buildable space, raising the topography and creating a blanket of green forest above the stadium and its facilities, which would remain below the surface of the new park.

Currently this area is a closed concrete space and only 8% of green areas. Consequently, an “island” effect is generated, separating the neighborhoods of Les Corts and Zona Universitaria. The space is huge and is in disuse most of the time, except during sport events or private visits to its facilities. Neighbors often experience collapse when the space comes into operation during major events.

The conversion of this area would provide a great opportunity for the city of Barcelona, ​​which would gain a new green space capable of connecting neighborhoods while producing 15,000kg oxygen/day and absorb 25,000kg of C02 / day.

Inside the forest you could walk or run along a 2.4km route, stretch in green areas and picnic in reserved areas, in addition to enjoy a 360º panoramic view at the highest point of the park, which culminates around the stadium.

The two lakes would help to cool the temperature and help the development and maintenance of the area, as well as being natural collectors of rainwater, which could be reused for the irrigation and maintenance of the park.

This project would help to create a new permeability that would allow the connection between the two neighborhoods of Les Corts and the University Area, apart from giving more value to their neighbors and to the city of Barcelona itself without affect mobility and current logistics.