skip to Main Content

Blida Center Tower

Junto a la ciudad de Alger, en una zona de transformación urbana, aparece una nueva propuesta de una torre de usos múltiples. El edificio, que es de uso mixto, combina diferentes usos como un centro sociosanitario, comercial y residencial por un total de 25000m2. Junto a la ciudad de Alger, en una zona de transformación urbana, aparece una nueva propuesta de una torre de usos múltiples. El edificio, que es de uso mixto, combina diferentes usos como un centro sociosanitario, comercial y residencial por un total de 25000m2. 2 / 12 foto

Blida Center Tower, The project

A new multipurpose tower was designed for an area undergoing an urban transformation near the city of Algiers. The program combines different functions such as a healthcare and social services center, commercial premises, and a residential area for a total of 25,000 m2.

At the base of the tower is a large shopping center with restaurants, and the healthcare center is located on the middle floors. The remaining floors are allocated for residential use. The project is located near the university and is well connected to public transportation, such as trains.

Facade solution

The volumes are hinged together and extend with broad cantilevers and terraces in different directions, forming a large park that promotes cleaner air and helps improve residents’ access to green areas.

The facade, made up of horizontal strips of white GRC (glass reinforced concrete), generates small overhangs to offer protection from the sun. The interior façade, on the other hand, varies according to the program it houses, generating a series of architectural solutions that all adhere to a similar concept.

Project: 2017
Location: Blida, Argélia
Area: 25000 ㎡
Program: comercial+offices, hotels+leisure, residential

Creative director: Jordi Fernández,
Eduardo Gutiérrez
Executive director: Eduardo Gutiérrez

Team: Georgina Morales, Nico Millán
3D visualization: PLAY-TIME

Blida Center Tower, The project

A new multipurpose tower was designed for an area undergoing an urban transformation near the city of Algiers. The program combines different functions such as a healthcare and social services center, commercial premises, and a residential area for a total of 25,000 m2.

At the base of the tower is a large shopping center with restaurants, and the healthcare center is located on the middle floors. The remaining floors are allocated for residential use. The project is located near the university and is well connected to public transportation, such as trains.

Facade solution

The volumes are hinged together and extend with broad cantilevers and terraces in different directions, forming a large park that promotes cleaner air and helps improve residents’ access to green areas.

The facade, made up of horizontal strips of white GRC (glass reinforced concrete), generates small overhangs to offer protection from the sun. The interior façade, on the other hand, varies according to the program it houses, generating a series of architectural solutions that all adhere to a similar concept.

Project: 2017
Location: Blida, Argélia
Area: 25000 ㎡
Program: comercial+offices, hotels+leisure, residential
Creative director: Jordi Fernández,
Eduardo Gutiérrez
Executive director: Eduardo Gutiérrez
Team: Georgina Morales, Nico Millán
3D visualization: PLAY-TIME

Un sistema de biotopos configura la nueva propuesta de reorganización del frente marítimo en Algeciras. A través de ellos se pretende crear un parque que permita una conexión más inmediata con el mar, partiendo del sistema rodado existente como eje estructurador de una nueva plataforma de ocio y paisajística localizada en la zona de Llano amarillo. El proyecto de la ciudad de NEOM es el resultado de una propuesta para el Gobierno de Arabia Saudí para crear una nueva ciudad en la península arábica cerca del Sinaí. La ciudad se proyecta hacia el futuro basando su organización en la tecnología, la experiencia audiovisual y las comunicaciones.
Back To Top